Wat wij doen

Welkom bij de Stichting Vrienden van het Surinaams Recht!
We willen een bruisend hub en platform zijn die een bijdrage levert aan de rechtsontwikkeling van Suriname. We zijn ons bewust van de sterke historische verbondenheid tussen de rechtsgebieden van Suriname en Nederland, en geloven dat over en weer van elkaar kan worden geleerd.

Binnen het platform organiseren we lezingen, seminars en faciliteren we juridische kennisdeling en -ontwikkeling. We bieden een plek waar experts, academici en professionals met interesse in de juridische discipline hun inzichten en ervaringen kunnen delen. Daarnaast streven we ernaar behoeften en initiatieven vanuit Suriname en Nederland gezamenlijk te ondersteunen en vorm te geven.

U kunt zich aansluiten bij ons en onderdeel uitmaken van ons platform, waarbij we de gedeelde juridische geschiedenis optimaal benutten. Door verbinding en kennis uit te wisselen, kunnen we het begrip en de samenwerking tussen beide rechtsgebieden bevorderen, verstevigen en verbreden.

De Stichting maakt het mogelijk om activiteiten bij te wonen, kennis te delen en/of ondersteuning te ontvangen voor jou initiatieven op dit vlak. 
Laten we samenwerken om een bijdrage te leveren aan de rechtsontwikkeling van Suriname. Sluit je bij ons aan en draag bij aan de groei van ons platform, waar we leren van elkaars rechtsgebieden.

0
Activiteiten
0
Sponsoren
0
Donaties
0
Aangeslotenen

Onze bestuursleden

Lees hier meer over onze bestuursleden en de functies 

Aniel-Autar-_1_

mr. A.R. Autar
Voorzitter

Aniel Autar, is notaris/managing partner verbonden aan Kooijman Autar Notarissen. Daarnaast doceert hij aan diverse onderwijsinstellingen waaronder Grotius Academie en de Notariële Beroepsopleiding en is hij o.a. hoofdredacteur van de door Sdu uitgegeven compendia-serie. In Suriname is hij actief als docent van het CDR. Ook is hij externe contact wetenschapper van het SJB.

Joy-Maikoe-_1_

mr. drs. ir. J.D. Maikoe RA
penningmeester

Joy Maikoe, is als registeraccountant en fiscaal-jurist verbonden aan “Maikoe x Maikoe registeraccountants en belastingadviseurs”. Regelmatig en actief betrokken in Suriname voor private partijen inzake het waarborgen en naleven van internationale financiële verslaggevingsregels. Tevens sparringpartner op juridisch gebied aangaande het Belastingverdrag Suriname-Nederland, met specifieke focus op ondernemingsinkomen en vermogenskwesties.

mr. S.W. Autar-Matawlie
secretaris

Sieta Autar-Matawlie, advocaat te Den Haag en gespecialiseerd in erfrecht en familierecht, waarbij de nadruk ligt op geschillen met een internationaal karakter. Onder meer ruime ervaring met boedelkwesties en juridische projecten in Suriname. Tevens publicist van wetenschappelijke erfrechtelijke artikelen. Daarnaast voorzitter van Stichting Abhilasa Global Serve, die zich onder andere inzet om de zelfredzaamheid van meisjes en vrouwen in Suriname te verbeteren.

mr. D.J. van Dijk
Bestuurslid

Dick van Dijk is onder meer oud-president van het Gerechtshof Arnhem (tegenwoordig Gerechtshof Arnhem- Leeuwarden) en oud lid van het Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba, zoals dat Hof toen was genoemd. Vijf jaar geleden hielp hij voor het eerst het Hof van Justitie in Paramaribo met het wegwerken van achterstanden (in civiele zaken) en opleiden van nieuwe raio’s. Recent is hij daar met dit doel twee maanden geweest.

mr. dr. H. K. Fernandes Mendes Bestuurslid

Hugo Fernandes Mendes is onder meer universitair hoofddocent geweest in Leiden. Hij publiceert regelmatig over het staatsrecht in Suriname. Juni 2023 verschijnt van zijn hand een Handboek Constitutioneel recht Suriname. Hij is bestuurslid van het Centrum voor Democratie en Rechtspraak (CDR) in Suriname, en de zusterstichting in Nederland van het CDR: Stichting Juridische Samenwerking Suriname Nederland (SJSSN). Tevens is hij contactwetenschapper van het Surinaams Juristenblad.

Comité van aanbeveling

mr. Lilian Gonçalves – Ho Kang You

Lilian Gonçalves- Ho Kang You, staatsraad em. bij de Raad van State en voormalig advocaat. Mede door haar inzet is de “Stichting Juridische Samenwerking Nederland-Suriname” (SJSNS) opgericht in 1989 te Amsterdam en de zusterstichting, bekend als “Stichting Centrum voor Democratie en Rechtspleging” (CDR) te Paramaribo. CDR beheert de Mr. K.C. Gonçalves Bibliotheek te Paramaribo en is een opleidingsinstituut voor rechtspleging en rechtspraktijk. Tevens fungeert het als een forum voor debat met een focus op mensenrechten, rechtsstaat en democratie.

SVSR Lodelijk Valk

mr. W.L. Valk

Lodewijk Valk, thans advocaat-generaal bij de Hoge Raad der Nederlanden, is sinds 2004 als docent betrokken bij de opleiding van de Surinaamse rechterlijke macht en bezoekt Suriname geregeld. Samen met de Surinaamse rechter Robert Praag schreef hij Nieuwenhuis/Praag & Valk, Hoofdstukken Surinaams vermogensrecht (Wolters Kluwer 2022). Ook is hij contactwetenschapper van het Surinaams Juristenblad.

SVSR bestuur Humberto Tan

mr. H.Tan

Humberto Tan, afgestudeerd meester in rechten, met een veelzijdige loopbaan. Bekend van televisie- en radiopresentator van verschillende talkshows tot ondernemer, schrijver en fotograaf. Door vakgenoten is hij gekozen en heeft diverse prijzen gewonnen (o.a. Beste Presentator bij De TV-Beelden, de Zilveren Televizier-Ster Man, Omroepman van het jaar, Sonja Barend Award. Maatschappelijk betrokken geweest en betrokken bij diverse maatschappelijke doelen (o.a. WNF, Rode Kruis, Commissie Mijnals KNVB, Stichting Suriprof).

mr. M. Haimé

Marilyn Haimé, geboren in Paramaribo, is jurist en gepensioneerd rijksambtenaar. Zij heeft bij de rijksoverheid gewerkt als Directeur Inburgering en Integratie. Haar laatste functie was Directeur Constitutionele Zaken en Wetgeving bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Zij is lid van het bestuur van Amnesty Nederland en van de Raad van Ouderen.

Draag bij aan de rechtsontwikkeling in Suriname

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag over onze activiteiten of andere zaken, neem dan contact met ons op.